10.10.14.

Jeste li znali ?

Nottingham Forest je jedina ekipa na svijetu koja je osvojila Ligu prvaka (tadašnji Kup šampiona), i to dva puta, a da nema osvojenu titulu matičnog premijerligaškog takmičenja.



Jeste li znali ?

 Iako se priča da je Pele postigao najviše golova u karijeri, Ginis kaže da je to ipak uradio drugi Brazilac, Arthur Friedenreich, koji je u 26 godina karijere postigao nevjerovatnih 1.329 golova


Jeste li znali ?


Najbrži gol ikada postigao je Urugvajac Ricardo Oliveira 26. decembra 1998 godine za samo 2.8 sekundi.



14.8.14.

Jeste li znali ?

U fudbalu postoje i rekordi koji su zabilježeni u Ginisovoj knjizi rekorda. Jedan od njih je tim sa naviše osvojenih nacionalnih trofeja. Nisu to ni Real Madrid, ni Barcelona, ni Milan, ni Bayern. Taj rekord drže Glasgow Rengersi sa čak 54 osvojene titule.




10.8.14.

Jeste li znali ?

Raul Gonzales je rekorder po broju postignutih golova u najelitnije klupskom takmičenju, Ligi šampiona, on je postigao 71 gol. Zanimljivo je da ni jedan njegov pogodak nije bio sa bijele tačke.


Jeste li znali ?

Prvi direktan prenos jedne fudbalske utakmice na televiziji, emitovan je 1937 godine. Naime, to je bio trening meč Londonskog Arsenala, a utakmica se odigrala na stadionu Highbury (Hajberi)


9.8.14.

Jeste li znali ?

Rekordan broj posjetilaca na jednoj fudbalskoj utakmici je bio na brazilskoj Marakani. U finalu svjetskog prvenstva na utakmici izmedju Brazila i Urugvaja je bilo 199.854 gledalaca. Utakmica je završena rezultatom 2-1 za Urugvaj.  


Jeste li znali ?

Prije nego što je Sir Alex Ferguson došao u Manchester United, klub je imao manje titula nego Aston Villa koja je tad imala 21, dok je United imao 14. Tokom svog boravka na Old Traffordu, Ferguson je u United donio još 38 titula.



8.8.14.

Jeste li znali ?

U utakmici 1976. izmedju Aston Ville i Leicester City-ja, koja je završila rezultatom 2-2, igrač Aston Ville po imenu Chris Nicholl je zabio sve 4 gola na utakmici.